Miód gryczany – jest miodem wysoko cenionym ze względu na swój niezwykły wpływ na ludzki organizm – wzmacnia serce. Zawarte w nim cukry proste wchłaniają się do krwiobiegu bezproblemowo i szybko odżywia mięsień sercowy. Miód gryczany pozyskiwany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów gryki.
Kolor: ciemny (ciemnobrunatny do prawie czarnej).
Smak: ostry, słodki i lekko piekący.
Zalecany:
- osoby starsze,
- choroby serca i układu krążenia,
- osoby ze zdiagnozowaną miażdżycą, znajdujące się w grupie wysokiego ryzyka,
- w przypadkach niedokrwistości (spowodowana niedoborem żelaza),
- poprawia przyswajalność witaminy C oraz innych witamin i aminokwasów,
- przyspiesza gojenie ran,
- redukuje uporczywy kaszel,
- odtruwa,
- zmniejsza szkodliwość używek takich jak kawa, herbata, alkohol czy nikotyna.